ksylitol

Czym jest ksylitol? Właściwości, zalety, zastosowanie

Czym jest ksylitol?

Ksylitol pod względem chemicznym jest alkoholem cukrowym otrzymywanym z kory brzozy, dlatego nieprawidłowym jest nazywanie go cukrem. Z jego chemiczną budową ściśle powiązany jest także fakt, że w organizmie jest on metabolizowany inaczej niż cukier, co czyni go produktem odpowiednim dla diabetyków. W wyglądzie natomiast jest on dość podobny do tradycyjnego cukru – ma postać białego, krystalicznego proszku o intensywnie słodkim smaku.

Ksylitol – zalety i właściwości

Główną zaletą ksylitolu jest jego niska kaloryczność. Szacuje się, że posiada on o 40% mniej kalorii niż cukier. Charakteryzuje sie także niskim indeksem glikemicznym oraz tym, że jest metabolizowany bez udziału insuliny. Z tego względu stanowi on znakomity środek słodzący w przypadku osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Zastąpienie białego cukru ksylitolem jest także polecane osobom dbającym o linię lub przebywającym na diecie redukcyjnej, ponieważ jego spożycie skutkuje niższym poziomem glukozy we krwi niż spożycie cukru i tym samym nie wywołuje nagłego wyrzutu insuliny.

Czym jeszcze charakteryzuje się ksylitol?

Mimo że ksylitol nie jest cudownym środkiem dietetycznym, wykazuje on szereg pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości. Poza niską kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym posiada on jeszcze kilka innych zalet:

  • ma właściwości bakteriobójcze, dlatego coraz częściej jest stosowany do produkcji past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej czy gum do żucia
  • jest słodszy od cukru w związku z czym jego stosowanie jest bardziej ekonomiczne
  • wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie i tym samym pozytywnie wpływa na mineralizację kości

Jak stosować ksylitol?

Ksylitol z powodzeniem możemy wykorzystywać do słodzenia różnego rodzaju napojów, jak kawa czy herbata. Świetnie sprawdzi się on także do przygotowywania wypieków oraz wszelkiego rodzaju deserów a nawet domowych przetworów, ponieważ w przeciwieństwie do innych substancji słodzących jest on odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich właściwości.

Gdzie kupić ksylitol?

Wraz z rosnącą popularnością ksylitolu zwiększa się także jego dostępność. Bez problemu możemy znaleźć go w sklepach ze zdrową żywnością a coraz częściej także na półkach dużych marketów. Najlepszej jakości ksylitol możemy także kupić w internetowych sklepach ze zdrową żywnością takich jak https://www.cosdlazdrowia.pl/cukry/cukier-brzozowy-cena-sklep/produkt-344

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *