Błonnik to ogólna nazwa węglowodanów pochodzenia roślinnego. Jego źródłem są w szczególności ściany komórkowe roślin. Warto dodać, że pozyskane w ten sposób węglowodany nie biorą czynnego udziału w procesie trawiennym. Mogłoby się wydawać, że w takim razie są one zupełnie obojętne dla człowieka. Nic bardziej mylnego. Błonnik ma wiele znakomitych i leczniczych właściwości. Dzięki niemu można wyeliminować wiele uporczywych dolegliwości układu pokarmowego.
Jakie właściwości ma błonnik?
Błonnik posiada zdolność do pochłaniania wody. Powoduje większą produkcję śliny podczas spożywania posiłku. Właśnie dlatego jedzenie może być lepiej rozgryzione, co jak wiadomo jest niezbędne do prawidłowego trawienia. Należy również dodać, że dzięki błonnikowi pokarm w żołądku zwiększa swoją objętość. Jest on przez to trawiony nieco wolniej, ale za to dokładniej.
Błonnik pozytywnie wpływa również na produkcję soków trawiennych. Przyspiesza perystaltykę jelit, dzięki czemu strawiony pokarm może zostać skutecznie wydalony. Właśnie dlatego spożywanie posiłków z dużą ilością błonnika zalecane jest w szczególności osobom, które cierpią na zaparcia.
Błonnik pochłania nie tylko wodę, ale również wiele innych składników, takich jak m.in. cholesterol, triglicerydy, metabolity, metale ciężkie, a także wiele innych. Obniża on ryzyko wystąpienia miażdżycy. Reguluje również poziom glukozy we krwi. Dba także o to, aby w jelitach była utrzymana właściwa mikroflora, dzięki której resztki pokarmów są lepiej trawione, a składniki odżywcze efektywniej wchłaniane przez organizm.
Produkty z błonnikiem rekomendowane są również osobom będącym na diecie. Węglowodany dają uczucie sytości, a także zmniejszają nadmierny apetyt. Łatwiej jest więc zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze.
W jakich produktach znajduje się błonnik?
Błonnik znajdziemy w wielu rozmaitych grupach produktów spożywczych. Szczególnie bogate w ten składnik są produkty zbożowe (m.in. ryże, kasze, płatki, otręby pszenne, rośliny strączkowe, pieczywo razowe), warzywa, czy też owoce. Warto również dodać, że możemy zakupić „suchy” błonnik, czyli taki, który będziemy dodawać do przygotowanych już potraw. Pamiętajmy jednak, aby nie spożywać zbyt dużej ilości błonnika. Zaleca się 25-40 g na dobę (według WHO), jednak górna granica obowiązuje jedynie podczas problemów jelitowych, czy też diety białkowej.