Pozostałe

Fit placki – z cukinii, bananowe, z jabłkami

Osoby dbające o swoją sylwetkę przykładają znacznie większą wagę do przygotowywanych posiłków, więc wiele przepisów trzeba najpierw odpowiednio zmodyfikować, aby były fit. Oczywiście nie zapominając przy tym o walorach smakowych, ponieważ dieta nie powinna być monotonna i niesmaczna. W ten sposób łatwiej będzie nam dotrwać do celu, dlatego poniżej prezentujemy kilka prostych przepisów na fit placuszki, które każdy może zrobić sobie w domu.

Owsiane fit placki

Na początek fit placuszki owsiane, do których potrzebne nam będą:

  • 100 g płatków owsianych,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka.

Jest to baza, do której możemy dodać nieco własnych składników nadających smak, choć nie jest to konieczne, bowiem takie placki i tak czymś posmarujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić np. trochę kakao, cynamonu itp.

Zamiast płatków owsianych równie dobrze sprawdzą się jaglane lub orkiszowe, albo mieszanka wszystkich trzech rodzajów.

Jeśli chodzi o mleko, zamiast krowiego, które praktycznie każdy ma w domu możemy wykorzystać owsiane, które ma charakterystyczny słodkawy smak.

Jak zrobić placuszki owsiane?

Przygotowanie takich placuszków owsianych jest banalnie proste. Wystarczy wszystkie składniki zblendować, odstawić na kilka minut, aby nasiąknęły i po tym czasie wrzucić na rozgrzaną patelnie posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Takie placki smażyć 1-2 minuty z każdej strony.

Po usmażeniu fit placków pozostaje nam tylko posmarować je czymś nadającym lepszy smak i zjeść. Może to być np. jogurt skyr, który zwiększy ilość białka w daniu lub masło orzechowe.

Fit placuszki z cukinii

Kolejna propozycja to fit placki z cukinii, do których potrzebujemy:

  • cukinię (ok. 200 g),
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • pół cebuli.

Jak widać tutaj również nie mamy zbyt wiele podstawowych składników, więc każdy może poeksperymentować i dodać nieco własnych, aby uzyskać smak odpowiadający indywidualnym preferencjom.

Jeśli chodzi o mąkę, to może być owsiana, orkiszowa, żytnia razowa lub pszenna razowa.

Jak zrobić placki z cukinii

Przygotowanie takich fit placuszków musimy zacząć od obrania cukinii. Chyba, że jest młoda, z miękką skórą, to możemy przejść od razu do pocierania na tarce z dużymi oczkami. Następnie wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą jajko, mąkę, drobno posiekaną cebulę oraz startą cukinię. Warto dodać również dla smaku bazylię, oregano, trochę soli i pieprz.

Tak przygotowane ciasto wrzucany za pomocą łyżki na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem patelnię. Smażymy do czasu zarumienienia, a po wyciągnięciu wykładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nieco zbędnego tłuszczu.

Takie fit placuszki z cukinii warto polać jogurtem naturalnym lub jakimś innym, domowym sosem np. jogurtowym.

Fit placki z jabłkami

Kolejna propozycja, to fit placuszki z jabłkami, do których potrzebujemy:

  • 3 jabłka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 1 jajko.

W tym przepisie wykorzystana została mąką owsiana, aczkolwiek inne rodzaje również się sprawdzą. Podobnie ma się kwestia mleka, które może być owsiane, ale nie musi – jeśli akurat nie mamy takiego w domu.

Jak zrobić placuszki z jabłkami?

Jeśli chodzi o przygotowanie tych fit placków, to powinniśmy zacząć od obrania jabłek, usunięcia gniazd nasiennych i pokrojeniu ich w plasterki. Następnie wrzucamy do miski mąkę, mleko oraz jajka i mieszamy je ze sobą, aż do uzyskania konsystencji przypominającej gęstą śmietanę. Jeśli wychodzi zbyt rzadkie, to dodajemy więcej mąki, a jeśli za gęste, to mleka. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy jabłka i ponownie mieszamy.

Teraz pozostaje nam już tylko nakładać ciasto na rozgrzaną i nasmarowaną tłuszczem patelnię.

Fit placuszki bananowe

Ostatnia propozycja to fit placki bananowe, do których wystarczą nam:

  • 2 średnie dojrzałe banany,
  • 2 jajka.

Do przygotowania tych placków najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe banany (tak jak w przypadku koktajli bananowych), dzięki czemu będą one bardziej słodkie i puszyste. Ponadto w łatwy sposób pozbędziemy się owoców, które wymagają szybkiej konsumpcji.

Jak zrobić placki bananowe

Przygotowanie powyższych placuszków zaczynamy od obrania bananów, umieszczenia ich w misce i rozbiciu ich na miazgę. Robimy to tak długo, aż będą miały gładką i jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy jajka i ewentualnie dodatkowe składniki wpływające na smak np. cynamon i mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka minut.

Teraz pozostaje nam już tylko wrzucić ciasto na fit placuszki na rozgrzaną i nasmarowaną olejem patelnię. Po usmażeniu dodać ulubione dodatki np. masło orzechowe, konfitury itp. i zjeść.

Jak łatwo mieszać ciasto?

Na upartego wszystko dałoby radę zrobić ręcznie, jednak po co dokładać sobie pracy, jeśli można w łatwy sposób wykorzystać do tego blender. Najprawdopodobniej większość osób, a zwłaszcza dbających o sylwetkę ma już taki na wyposażeniu swojej kuchni, gdyż potrafi ułatwić przyrządzanie wielu potraw. Jednak w dalszym ciągu nie wszyscy, a wtedy warto rozważyć taki zakup, gdyż nie jest to drogie urządzenie.

Blendery dostępne są w różnych wariantach, ale warto zwrócić uwagę na te bezprzewodowe, które możemy zabrać ze sobą praktycznie wszędzie – do pracy, na trening itp. Jednym z takich właśnie urządzeń, dostępnych w przystępnej cenie jest BlendyGo 2.

Podsumowanie

W zrzucaniu brzucha dieta jest kluczowa, więc warto znać różne przepisy na potrawy, aby szybko nie znudzić się jadłospisem. Dzięki temu osiągnięcie celu będzie znacznie łatwiejsze, a może nawet zaowocuje całkowitą zmianą nawyków żywieniowych. Plan dietetyczny, choć z reguły nie kojarzy się pozytywnie, to wcale nie musi być katorgą.

Smarowanie olejem patelni nie jest konieczne w przypadku tych nieprzywierających, ale to każdy już musi sam ocenić. W każdym razie niewielka ilość tłuszczu z pewnością nie zaprzepaści całej diety odchudzającej.

Lubie takie fit placuszki? Może macie swoje przepisy? Podzielcie się nimi w komentarzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *