Pozostałe

Koktajl bananowy – jak zrobić i kiedy pić?

Koktajl bananowy zrobiony w domu, to świetny sposób na szybką, sycącą i przede wszystkim pyszną przekąskę. Jego przygotowanie zajmuje raptem kilka minut, a głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje jest banan, który dostępny jest w sklepach przez cały rok. Pozostaje jedynie kwestia dodatków, które urozmaicą jego smak i wzbogacą wartość odżywczą.

Co będzie nam potrzebne do zrobienia koktajlu?

  • banany,
  • dodatki,
  • blender.

Do przygotowania koktajlu bananowego potrzebne nam będą przede wszystkim banany, które są podstawą w przygotowaniu takiego smoothie. Najlepsze będą te bardzo dojrzałe, które niedługo zaczną czernieć.

Dodatki

Jeśli chodzi o dodatki do koktajlu, to uzależnione będą one od indywidualnych preferencji oraz aktualnej dostępności. Poza produktami dostępnymi cały rok, warto stawiać na ulubione owoce sezonowe, które znacznie wzbogacą taki smak.

Blender

Kolejną ważną kwestią jest sprzęt, dzięki któremu szybko przygotujemy sobie taki shake bananowy, czyli blender. Ten wiele osób z pewnością ma już w domu, gdyż potrafi być nieocenioną pomocą w kuchni. Gdyby jednak było inaczej, to na rynku dostępny jest ciekawy blender bezprzewodowy BlendyGo 2, który możemy zabrać ze sobą praktycznie wszędzie.

Przepisy i składniki na koktajl bananowy

Każdy shake bananowy robi się w zasadzie tak samo – różnią się jedynie użytymi składnikami. Dlatego najpierw kilka popularnych przepisów na koktajle, a na końcu ich kaloryczność oraz wartości odżywcze w tabelce.

Shake bananowy z mlekiem i jabłkiem

  • 2 banany,
  • 2 szklanki mleka,
  • pół jabłka,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Koktajl bananowy z kakao

  • 1 banan,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki kakao.

Shake bananowy z kiwi

  • 1 banan,
  • 3 kiwi,
  • 1 jabłko,
  • szklanka jogurtu naturalnego.

Koktajl bananowy z płatkami owsianymi

  • 1 banan,
  • 3 szklanki mleka,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego.

Shake bananowy z masłem orzechowym

  • 1 banan,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Wartości odżywcze i kaloryczność smoothie

Oczywiście każdy produkt się różni, więc będą to jedynie szacunkowe wartości. Jeśli komuś bardzo zależy na liczeniu kalorii, to warto robić to samodzielnie – ważąc składniki i sprawdzając etykiety (np. mleka, jogurtów itp.).

Shake bananowyKalorieBiałkoWęglowodanyTłuszcze
z mlekiem i jabłkiem52018g96g10g
z kakao57329g85g16g
z kiwi44015g84g6g
z płatkami owsianymi67332g95g19g
z masłem orzechowym53020g63g23g

Jak łatwo zauważyć, niektóre z powyższych koktajlów bananowych nie mają za wiele białka. Dlatego dbając o odpowiednią ilość składników odżywczych, warto pokusić się o wzbogacenie ich dodatkowo odżywką białkową.

Jak zrobić koktajl bananowy

Zrobienie takiego koktajlu bananowego w domu jest nie tylko banalnie proste, ale również bardzo szybkie. Musimy jedynie przygotować wszystkie składniki z wybranego przepisu (np. obrać banany), wrzucić je do blendera i miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by takie przepisy na koktajle modyfikować wedle własnych upodobań. Banan jest jednym z tych owoców, który wyjątkowo dobrze komponuje się praktycznie ze wszystkimi innymi.

Takie smoothie bananowe najlepiej wypić od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

Czy koktajl bananowy jest zdrowy?

Szejk przyrządzany na bazie banana, sam w sobie jest już bardzo dobrym źródłem witamin i minerałów. Jednak możemy go dodatkowo wzbogacić dorzucając do koktajlu kolejne wartościowe produkty.

Jeśli chodzi o banany, które stanowią w każdym wypadku bazę naszego smoothie, to spożywając je regularnie (również w formie napoju) możemy odczuć wiele korzyści zdrowotnych. Tak shake bananowy:

  • szybko uzupełnia zapas glikogenu (przydatne po wysiłku fizycznym),
  • wspomaga pracę układu nerwowego i ułatwia zachowanie dobrego samopoczucia,
  • ma pozytywny wpływ na profil lipidowy krwi i zmniejsza ciśnienie, co pomaga w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym,
  • ogranicza ryzyko nowotworu, dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu,
  • pomaga w leczeniu choroby wrzodowej żołądka chroniąc jego błonę śluzową, a ponadto wykazuje działanie alkalizujące (pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organiźmie),
  • na dłużej zapewnia uczucie sytości, co ograniczy podjadanie między posiłkami i tym samym ułatwi zrzucenie brzucha.

Kiedy pić takiego szejka bananowego?

Banany, choć zdrowe, to niestety zawierają w sobie wiele cukru. Dlatego takie szejki bananowe są niewskazane przed snem. Najlepiej spożywać je na drugie śniadanie, podwieczorek lub po intensywnym treningu, aby szybko uzupełnić zapasy glikogenu.

Robicie takie szejki bananowe? Kiedy i jak często? Macie jakieś ciekawe przepisy warte wypróbowania? Podzielcie się nimi w komentarzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *