Najlepszy soki warzywne na problemy z wysokim ciśnieniem
Picie soków to wspaniały i co najważniejsze przyjemniejszy sposób [kot lubi jeść surowy jarmuż?] na czerpanie korzyści jakie płyną z jedzenia warzyw.
Najlepsze soki warzywne na wysokie ciśnienie to:
- sok z marchwi
- sok z buraków
- sok ze szpinaku
- sok z selera
Sok z marchwi
Sok z marchwi pomaga obniżyć ciśnienie krwi ze względu na obecność 2 składników:
- potasu
- witaminy C
Potas
Wykazano, że potas obniża ciśnienie krwi na więcej niż jeden sposób.
Nasze nerki filtrują krew i usuwają nadmiar wody z organizmu.
Aby prawidłowo funkcjonować, potrzebują zdrowej równowagi wody, sodu i potasu.
Jeśli nasze ciało ma zbyt dużo sodu lub zbyt mało potasu, nerki nie będą usuwać, tak wydajnie nadmiaru płynów z organizmu.
Im więcej płynów w naszym organizmie tym większe ciśnienie krwi.
Witamina C
Witamina C jest znana ze swoich właściwości poprawiających odporność, ale również korzystnie wpływa na ciśnienia krwi.
W jaki więc sposób witamina C pomaga w ciśnieniu krwi?
Ma właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomaga chronić naczynia krwionośne przed ich uszkodzeniem przez stres oksydacyjny.
Ponadto witamina C zwiększa dostępność tlenku azotu (NO).
Jest to bardzo ważny związek z perspektywy walki z nadciśnieniem, gdyż rozluźnia on ściany naczyń krwionośnych.
Rozluźnione naczynie krwionośne umożliwia łatwiejszy przepływ krwi [co prowadzi do spadku ciśnienie krwi], a serce może pracować z mniejszym stresem.
Sok z buraków
Badania pokazały, że picie soku z buraków jest świetnym sposobem na regulację ciśnienia krwi i to zarówno u osób z nadciśnieniem, jak i bez niego.
Ponadto spożywanie wyciśniętego soku z buraków zmniejsza ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak udar i zawał.
Dlaczego sok z buraków jest tak skuteczny w kontrolowaniu ciśnienia krwi?
Po pierwsze sok z buraków jest bogaty w azotany, których działają rozszerzająco na naczynia krwionośne, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.
Po drugie zawiera duże ilości witaminy C, magnezu i potasu, które, jak wykazano, pomagają obniżyć ciśnienie krwi.
Kupując sok z buraków upewnij się, że nie zawiera cukru i konserwantów.
Sok ze szpinaku
W niedawno przeprowadzonym badaniu podawano uczestnikom zupę ze szpinaku lub szparagów i oceniano ich ciśnienie krwi przez siedem dni.
Obie grupy doświadczyły obniżenia ciśnienia krwi, ale grupa, która spożywała zupę ze szpinaku doświadczyła większego spadku.
Ponadto naczynia krwionośne w grupie ze szpinakiem były bardziej rozluźnione.
Szpinak bardziej obniża ciśnienie krwii, ponieważ ma wyższą zawartość azotanów.
Ponadto oprócz tego zawiera duże ilości witaminy C, potasu i magnezu, które wszystkie korzystnie wpływają na ciśnienia krwi.
Sok z selera
W niedawno przeprowadzonym badaniu wzięło udział 30 osób z podwyższonym ciśnieniem krwi. Wszystkim im podawano sok ze świeżo wyciśniętego selera przez sześć tygodni.
Po trzech tygodniach używając ciśnieniomierza naramiennego zmierzone im ciśnienie.
Ich ciśnienie skurczowe obniżyło się o około 5 mmHg, a rozkurczowe o około 4 mmHg.
Nie wiesz jaki ciśnieniomierz wybrać, to sprawdź -> domowysprzetmedyczny.com
Pod koniec okresu sześciu tygodni ciśnienie skurczowe zmniejszyło się o 8,9 mmHg, a rozkurczowe o 8,5 mmHg.
Jednym z głównych składników, które odpowiada za obniżanie ciśnienia krwi jest potas.
Oprócz potasu jarmuż zawiera jeszcze ftalany, które pomagają rozluźniać ściany naczyń krwionośnych.
Podsumowanie
Poniżej jeszcze raz lista najlepszych soków, którego powinno się wprowadzić do diety przy problemach z wysokim ciśnieniem krwi:
- sok z marchwi
- sok z buraków
- sok ze szpinaku
- sok z selera