Przejdź do treści

Pulpety z indyka w sosie koperkowym lub pomidorowym

pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Jeśli szukasz prostego i smacznego przepisu na obiad dla swojej rodziny, to pulpety z indyka będą doskonałym wyborem. Świetnie się one bowiem komponują z sosem pomidorowym i koperkowym tworząc łatwe do przygotowania danie, które zaspokoi nie tylko podniebienia, ale również dobrze wpasuje się w zdrową dietę. Co będziemy potrzebowali i jak przygotować obie wersje?

Co będzie nam potrzebne do pulpetów z indyka z sosem koperkowym lub pomidorowym

Zanim przejdziemy do przygotowywania posiłku należy dokonać wyboru, którą wersję dania chcemy przyrządzić. Nieco inne składniki będą nam potrzebne do sosu koperkowego i do pomidorowego.

Wprawdzie oba przepisy bazują na pulpetach z indyka, ale w oby przypadkach ich przygotowanie wygląda nieco inaczej, dlatego też składniki nie będą zupełnie takie same.

Podane niżej proporcje zostały wyliczone dla 4 do 5 osób, więc w gotując dla innej ilości osób trzeba je sobie odpowiednio przeliczyć.

Składniki na pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Do zrobienia pulpetów z indyka w sosie pomidorowym potrzebujemy:

  • 500 gram mięsa z indyka (mielone lub całe, jeśli sami chcemy je sobie zmielić),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz i oregano do smaku (ewentualnie inne przyprawy),
  • pół szklanki rosołu lub bulionu,
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
  • oliwa z oliwek lub inny olej do smażenia.

Składniki na pulpety z indyka w sosie koperkowym

Do zrobienia pulpetów z indyka w sosie koperkowym potrzebujemy:

  • 500 gram mięsa z indyka,
  • 1 czerstwa bułka pszenna,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego,
  • pół szklanki śmietany 30%,
  • łyżka masła,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek lub inny olej do smażenia.

Jak zrobić pulpety z indyka w sosie pomidorowym

  1. pierwsze co musimy zrobić, to pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić ją na lekko wysmarowanej oliwą patelni,
  2. następnie ucieramy 1 ząbek czosnku i dodajemy do podsmażanej cebuli wraz z 1 łyżką masła i oregano,
  3. zdejmujemy podsmażoną cebulę z patelni i mieszamy w misce razem z mięsem mielonym, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem,
  4. z tak przygotowanej masy wyrabiamy niewielkie klopsiki i wykładamy je na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą,
  5. gdy pulpeciki zarumienią się od spodu, to musimy przewrócić je na drugą stronę i dodać kolejny ząbek czosnku,
  6. następnie dolewamy gorącego bulionu na patelnię z klopsikami i tak gotujemy pod przykryciem ok. 6 minut. Pamiętając przy tym o potrząśnięciu od czasu do czasu, aby przemieszać pulpety,
  7. dodajemy passatę pomidorową i gotujemy bez przykrycia ok. 10 min mieszając od czasu do czasu,
  8. na patelnię z klopsikami wlewamy gorący rosół lub bulion, nakrywamy i gotujemy ok. 6 minut,
  9. próbujemy sos i doprawiamy wedle uznania, jeśli zajdzie taka konieczność – pieprzem, solą itp.

Jak zrobić pulpety z indyka w sosie koperkowym

  1. pierwsze co musimy zrobić, to przekroić lub połamać bułkę na 2-3 kawałki, zanurzyć ją w misce z mlekiem i odstawić na kilka minut, aby nasiąknęła,
  2. następnie odciskamy z bułki nadmiar mleka i umieszczamy w misce razem z mięsem mielonym z indyka, drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami,
  3. umieszczone w misce składniki ugniatamy na jednolitą masę, formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w mące,
  4. smażymy pulpety na rozgrzanej i wysmarowanej oliwą patelni aż się zarumienią,
  5. dodajemy bulion i gotujemy przez ok. 15 – 20 minut na małym ogniu,
  6. w osobnym rondelku rozpuszczamy masło, a gdy osiągnie płynną konsystencję dodajemy mąkę i mieszamy,
    • dolewamy trochę śmietany ciągle mieszając, aby w sosie nie powstawały grudki,
    • po uzyskaniu jednolitej konsystencji dolewamy do niego bulion, który pozostał po gotowaniu pulpetów i mieszamy,
  7. dodajemy do powstałego sosu koperek i podajemy razem z pulpetami.

Z czym podawać klopsiki w sosie pomidorowym lub koperkowym

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym lub koperkowym warto podawać z jakimś źródłem dodatkowych węglowodanów. Wprawdzie wybór konkretnego z nich to kwestia mocno indywidualna, ale zaprezentowane danie świetnie komponuje się z makaronem (zwłaszcza sos pomidorowy), kaszą lub ziemniakami.

A Wy z czym podajecie pulpeciki z indyka?

0 0 Głosy
Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie inline
Pokaż wszystkie komentarze
0
Chętnie poznam Twoją opinię, zostaw komentarz.x