Przejdź do treści

Pulpety z indyka w sosie koperkowym lub pomidorowym

    pulpety z indyka w sosie pomidorowym

    Jeśli szukasz prostego i smacznego przepisu na obiad dla swojej rodziny, to pulpety z indyka będą doskonałym wyborem. Świetnie się one bowiem komponują z sosem pomidorowym i koperkowym tworząc łatwe do przygotowania danie, które zaspokoi nie tylko podniebienia, ale również dobrze wpasuje się w zdrową dietę. Co będziemy potrzebowali i jak przygotować obie wersje?

    Co będzie nam potrzebne do pulpetów z indyka z sosem koperkowym lub pomidorowym

    Zanim przejdziemy do przygotowywania posiłku należy dokonać wyboru, którą wersję dania chcemy przyrządzić. Nieco inne składniki będą nam potrzebne do sosu koperkowego i do pomidorowego.

    Wprawdzie oba przepisy bazują na pulpetach z indyka, ale w oby przypadkach ich przygotowanie wygląda nieco inaczej, dlatego też składniki nie będą zupełnie takie same.

    Podane niżej proporcje zostały wyliczone dla 4 do 5 osób, więc w gotując dla innej ilości osób trzeba je sobie odpowiednio przeliczyć.

    Składniki na pulpety z indyka w sosie pomidorowym

    Do zrobienia pulpetów z indyka w sosie pomidorowym potrzebujemy:

    • 500 gram mięsa z indyka (mielone lub całe, jeśli sami chcemy je sobie zmielić),
    • 1 cebula,
    • 1 jajko,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 3 łyżki bułki tartej,
    • 1 łyżka masła,
    • sól, pieprz i oregano do smaku (ewentualnie inne przyprawy),
    • pół szklanki rosołu lub bulionu,
    • 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
    • oliwa z oliwek lub inny olej do smażenia.

    Składniki na pulpety z indyka w sosie koperkowym

    Do zrobienia pulpetów z indyka w sosie koperkowym potrzebujemy:

    • 500 gram mięsa z indyka,
    • 1 czerstwa bułka pszenna,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 jajko,
    • pół szklanki mleka,
    • 1/3 szklanki mąki,
    • 2,5 szklanki bulionu drobiowego,
    • pół szklanki śmietany 30%,
    • łyżka masła,
    • pół pęczka koperku,
    • sól i pieprz do smaku,
    • oliwa z oliwek lub inny olej do smażenia.

    Jak zrobić pulpety z indyka w sosie pomidorowym

    1. pierwsze co musimy zrobić, to pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić ją na lekko wysmarowanej oliwą patelni,
    2. następnie ucieramy 1 ząbek czosnku i dodajemy do podsmażanej cebuli wraz z 1 łyżką masła i oregano,
    3. zdejmujemy podsmażoną cebulę z patelni i mieszamy w misce razem z mięsem mielonym, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem,
    4. z tak przygotowanej masy wyrabiamy niewielkie klopsiki i wykładamy je na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą,
    5. gdy pulpeciki zarumienią się od spodu, to musimy przewrócić je na drugą stronę i dodać kolejny ząbek czosnku,
    6. następnie dolewamy gorącego bulionu na patelnię z klopsikami i tak gotujemy pod przykryciem ok. 6 minut. Pamiętając przy tym o potrząśnięciu od czasu do czasu, aby przemieszać pulpety,
    7. dodajemy passatę pomidorową i gotujemy bez przykrycia ok. 10 min mieszając od czasu do czasu,
    8. na patelnię z klopsikami wlewamy gorący rosół lub bulion, nakrywamy i gotujemy ok. 6 minut,
    9. próbujemy sos i doprawiamy wedle uznania, jeśli zajdzie taka konieczność – pieprzem, solą itp.

    Jak zrobić pulpety z indyka w sosie koperkowym

    1. pierwsze co musimy zrobić, to przekroić lub połamać bułkę na 2-3 kawałki, zanurzyć ją w misce z mlekiem i odstawić na kilka minut, aby nasiąknęła,
    2. następnie odciskamy z bułki nadmiar mleka i umieszczamy w misce razem z mięsem mielonym z indyka, drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami,
    3. umieszczone w misce składniki ugniatamy na jednolitą masę, formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w mące,
    4. smażymy pulpety na rozgrzanej i wysmarowanej oliwą patelni aż się zarumienią,
    5. dodajemy bulion i gotujemy przez ok. 15 – 20 minut na małym ogniu,
    6. w osobnym rondelku rozpuszczamy masło, a gdy osiągnie płynną konsystencję dodajemy mąkę i mieszamy,
      • dolewamy trochę śmietany ciągle mieszając, aby w sosie nie powstawały grudki,
      • po uzyskaniu jednolitej konsystencji dolewamy do niego bulion, który pozostał po gotowaniu pulpetów i mieszamy,
    7. dodajemy do powstałego sosu koperek i podajemy razem z pulpetami.

    Z czym podawać klopsiki w sosie pomidorowym lub koperkowym

    Pulpety z indyka w sosie pomidorowym lub koperkowym warto podawać z jakimś źródłem dodatkowych węglowodanów. Wprawdzie wybór konkretnego z nich to kwestia mocno indywidualna, ale zaprezentowane danie świetnie komponuje się z makaronem (zwłaszcza sos pomidorowy), kaszą lub ziemniakami.

    A Wy z czym podajecie pulpeciki z indyka?

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest

    0 komentarzy
    Opinie inline
    Pokaż wszystkie komentarze
    0
    Chętnie poznam Twoją opinię, zostaw komentarz.x