Odchudzanie, Zdrowie

Kurkuma – właściwości lecznicze i odchudzające

Superfoods to grupa produktów, które stosowane regularnie, oferują nam szereg korzyści zdrowotnych. Jednym z nich jest właśnie kurkuma. Posiada nie tylko szereg zastosowań w kuchni, ale jest także świetnym pomocnikiem w walce o zdrowie. Kurkuma swoje działanie zawdzięcza substancjom aktywnym, a przede wszystkim kurkuminie. To jej dobroczynnym wpływem zachwycają się naukowcy i z jej powodu polecają włączenie spożywania kurkumy nawet każdego dnia. Jakie ma właściwości lecznicze i odchudzające?

Czym jest kurkuma i skąd się wzięła?

Kurkuma to przyprawa, która charakteryzuje się wyjątkowym korzennym aromatem, nieco gorzkim smakiem i intensywnym żółto-pomarańczowym kolorem. Dodawana do różnych potraw może sprawiać, że zmienią one barwę na pomarańczową. Przyprawa ta swoje początki miała w Indiach, gdzie do dziś jest stosowana na szeroką skalę. Wykazuje ona silne działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, oczyszczające i antynowotworowe.

Działa antynowotworowo

Jedną z najbardziej kontrowersyjnych właściwości kurkumy jest jej działanie antynowotworowe. Okazuje się, że nie tylko pomaga ona zapobiegać powstawaniu raka, ale także wspomaga leczenie już po jego wykryciu. Ciekawe są badania przedstawiające wysokość zachorowań na nowotwory w krajach azjatyckich i na przykład europejskich, gdzie spożycie kurkumy jest zdecydowanie mniejsze. Nie tylko chroni ona komórki przed niebezpiecznymi mutacjami, ale także zapobiega przerzutom na inne organy. Dzienna dawka, stosowana profilaktycznie została ustalona na 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy lub 6 mm świeżego korzenia. Kurkuma swoje działanie antynowotworowe prowadzi na poziomie komórkowym. Można powiedzieć, że pełni funkcje wykrywania komórek rakowych w naszym organizmie i skutecznie je unicestwia.

Kurkuma niweluje stany zapalne

Oprócz działania antynowotworowego zdecydowany prym wiedzie ona również przy niwelowaniu stanów zapalnych. Co prawda wiele roślin wykazuje podobne działanie, natomiast badają kurkumę, naukowcy doszli do wniosków, że przewyższa ona skutecznością nawet popularny ibuprofen czy aspirynę. Co jeszcze przemawia na jej korzyść- nie przynosiła ze sobą żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Ten punkt dość mocno łączy się z poprzednim, bowiem udowodnione jest to, że aż 20% nowotworów powstało z nieleczonego, długotrwałego stanu zapalnego. Są to procesy w organizmie, które działają z dużą wyniszczającą siłą. Można powiedzieć więc, że działanie przeciwzapalne może przyczyniać się do zminimalizowania ryzyka wystąpienia raka.

Działa przeciwzakrzepowo

Kurkuma wykazuje też działanie przeciwzakrzepowe, dzięki czemu chroni nasze serce. Choroby mięśnia sercowego są wciąż w ścisłej czołówce przyczyn przedwczesnych zgonów. Według badań kurkumina przyczynia się do ochrony przeciwzakrzepowej. Składnik, który nadaje kurkumie tak intensywny kolor, pomaga zapobiegać odkładaniu się tłuszczu w tętnicach, co przyczynia się bezpośrednio do mniejszej ilości zatorów. Zmniejszamy w ten sposób ryzyko powstania miażdżycy i blokowania się tętnic. Naukowcy potwierdzili nawet wstępne badania na temat tego, że kurkuma niweluje prawdopodobieństwo wystąpienie wad serca spowodowanych nadmiernym spożyciem alkoholu w trakcie ciąży. Oznaczałoby to duży przełom w medycynie.

Kurkuma na depresję

Nadzwyczajnie dużo osób choruje dziś na depresję. Okazuje się, że ta charakterystyczna przyprawa może pomóc również w leczeniu chorób natury psychicznej. Ma to związek z jej wpływem na działanie neuroprzekaźników. Grupie poddawanej badaniom podawano kurkumę zamiast popularnych antydepresantów. Oprócz działania równego działaniu środków na depresję, przyjmowanie kurkumy nie wykazywało żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Okazuje się również, że osoby, u których występują napady lękowe, powinny przyjmować kurkumę w ramach profilaktyki. Dzięki temu są w stanie zapobiec rozwojowi depresji i pogarszania stanu psychicznego. Oczywiście niewskazana jest rezygnacja z przepisanych przez specjalistę leków, natomiast istnieją stadia rozwoju choroby, w których zamiast mocnej chemii możemy spróbować czegoś mniej inwazyjnego.

Kurkuma na odchudzanie

Z ostatniego efektu będą zadowolone przede wszystkim osoby, które borykają się z nadprogramowymi kilogramami i chcą się ich pozbyć. Kurkuma jest pomocnikiem w walce z przyspieszaniem metabolizmu, ponieważ polepsza trawienie oraz zapobiega odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy, że nadwaga może przyczyniać się do szeregu komplikacji zdrowotnych, dlatego swoje BMI należy trzymać na odpowiednim poziomie. Jej działanie wspomagające odchudzanie jest spowodowane również wsparciem wątroby i trzustki. Pobudzanie wydzielania żółci, która reguluje nam między innymi poziom złego cholesterolu, jest zbawienne dla układu trawiennego. Poranne napary z kurkumy, imbiru i pieprzu nie tylko poprawią nasz metabolizm, przygotują organizm do całego dnia, ale także poprawią odporność, którą jak wiemy- buduje się przede wszystkim w jelitach. Kobiety będą również wdzięczne za pomoc w przypadku problemów ginekologicznych, bowiem kurkumę stosować możemy w celu pozbycia się guzów macicznych czy zmniejszenia bólu menstruacyjnego.

Podsumowanie

Kurkuma wiedzie prym w naszym kraju od stosunkowo niedługiego czasu. W krajach azjatyckich jest spożywana na szeroką skalę do dziś, chociaż w tej kuchni obecna jest od zawsze. Ma ogrom zdrowotnych właściwości, dlatego też powinniśmy rozważyć jej spożywanie każdego dnia. Niewielka ilość ustalona przez specjalistów może sprawić, że zyska na tym przede wszystkim nasze zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.